15 watt ECL86 Push Pull guitarforstærker.

Jeg har nu gennem nogen tid slagtet gamle rørradioer og opkøbt radiorør fra nedlagte forretninger. Nu skulle det prøves om jeg kunne lave en instrumentforstærker ud af affaldsstumperne i kasserne på hylderne. Jeg kredsede lidt om Marshall 18 watt modellen, som jeg jo havde prøvet med succes. Der var en "lite" version hvor tremolo delen var skåret væk. Det måtte prøves.

Jeg havde fået en del rør af typen ECL86, som er et EL84 og ½ ECC83, der kunne så spares et rør, jeg fandt et diagram fra "Bogen"; som netop brugte det udgangstrin.

Jeg fik foræret en fiberplade af Bjarne Hansen, og med følgende layout som forbillede gik jeg i gang med at lave komponentplaceringen.

Jeg havde mellem elektrolytkondensatorerne fundet en passende med 3 lytter i samme hylster, så udglatningslytten til forforstærkerrørene blev fjernet fra komponentbordet. Det færdige resultat ses herunder.Jeg var dog ikke tilfreds med det færdige resultat, der var tydelig 50 Hz brum i højtaleren straks når der blev tændt for glødespændingen, og blev der skruet op for styrken begyndte forstærkeren at forvrænge voldsomt allerede ved ¼ styrke og ved anslag på guitaren kom der nogle grimme knald i højtaleren. Jeg prøvede noget forskelligt, Jeg kunne måle at spændingen på ECC81-83 forforstærkerrøret faldt fra ubelastet 245 volt til 70 – 110 volt når røret sad i soklen. Katodemodstanden var 820 Ohm den ændrede jeg til 1,8 Kohm, det hævede spændingen på røret til 145 volt.
Gittermodstanden på udgangsrøret var 470 Kohm + 8,2 Kohm det ændrede jeg til 330 Kohm + 270 Kohm for at sænke signalniveauet.
Udgangstransformatoren flyttede jeg ca. 10 cm væk fra nettransformatoren, efter at have spændt alle skruer og fastgjort komponenetpladen skulle jeg lige måle spændingerne igennem og med min målesonde skubbede jeg lige nogle ledninger på plads, så gav det knald i højtaleren.

DET VAR EN KOLD LODNING!!!

Alle loddepunkterne blev varmet igennem og forstærkeren er i orden, brum forvrængning og knald er væk den spiller som en Marshall nu.


Marshall lavede i 1972-73 en model 1930 som blev markedsført som en 10 watt. Jeg brugte dette diagram.


Jeg var dog dog stadig ikke tilfreds forstærkeren, den lyd jeg søgte skulle være mere ren, så jeg byggede den helt om så den kom til at minde om en VOX AC15. Jeg brugte følgende diagram.


Forstærkeren havde dog stadig den kedelige lyd ved høj styrke som den havde da den var med ECL86 rørene. det eneste der ikke er skiftet er strømforsyningen. Så jeg skiftede nettransformatoren med en ny, den gamle brugte ensretter fra 50-erne blev skiftet med en ny og der blev sat 2 nye dobbelte elektrolytkondensatorer i.
Nu var der kun alt for kraftig overstyring af udgangsrørene når der skrues op, ved at skifte ECC83 fasevenderrøret foran udgangsrørene med en ECC81 blev dette problem løst. Nu kan jeg ikke lave forstærkeren bedre.


Kabinettet er lavet af en Harley Benton Højtalerkasse med en 12" noname enhed. Der blev fræset ud til forstærkeren i toppen uden at ødelægge beklædningen, og bagpladen blev ændret fra lukket kabinet til åben.Tilbage til forstærkersiden.