Hansen 10 watt guitarforstærker.

Jeg har prøvet tidligere. at lave en Push-Pull forstærker med ECL86 rør. Det var en fiasko og endte med at blive til en AC-15 type.
Det viste sig at være strømforsyningen der ikke duede, den gamle cilisium-ensretter og den gamle udglatnings-kondensator kunne ikke levere stabil spænding. Med en ny ensretter og kondensator kom den til at spille helt fint. På forummet 18watt.com blev jeg gjort bekendt med Marshall 1930 Popular forstærkeren som netop var med 2 stk. ECL86 rør. Som beskrevet andet sted er denne forstærker færdiglavet og lyder som forventet. Jeg vil prøve en gang til med en forstærker med to ECL86 i udgangstrinnet. Men også denne gang skal den laves af nye komponenter.
Jeg har modificeret og tegnet følgende diagram.


Jeg har tegnet følgende Layout til strømforsyning og forstærker.

Så meget arbejde, og så "fiasko". Den duede simpelthen ikke. Der måtte gøres noget. Så en tur på hylderne efter alternative komponenter og så tilbage til tegnebordet. Jeg fandt nogle ECL82 udgangsrør og 2 forforstærkerrør ECC82 og EF83. ECL82 har en anden benkonfiguration end ECL86 og alle rør har en mindre forstærkning end de tidligere anvendte.
Diagrammet blev tegnet om:

Der blev lavet et nyt layout på det eksisterende Turret Board.

Med spænding tilsluttet spillede forstærkeren egentlig fint men der var en irriterende svag brummen. Med lidt undervisning fra Bjarne Hansen, blev anode og katode modstandsværdierne ændret så de enkelte rørs forstærkning gange værdien af katodemodstanden gav værdien af anodemodstanden. Det gav en næsten lydløs forstærker, der med de valgte rør spiller med meget lidt forvrængning og alligevel rigeligt højt til hjemmebrug.
Jeg har tegnet et kabinet, som fremover vil være modellen for mine forstærkere, der kan lige være 2 12" højtalere i, så alt under i størrelse kan være der, eksempelvis 1 x 12" 2 x 10" eller 4 x 8.

Forstærkeren er udstyret med 2 12" "Hansen" højtalere.

Tilbage til forstærkersiden.